10 december 2011

Middag för (typ) 30 kronor del 2

Ni vet, känslan när man är lite halvinspirerad, när man har lite halvroliga ingredienser hemma (typ frysta torskfiléer av märket Garant, Icas billigaste burktomater, en purjolök som är halv fryst för att den legat för långt in i kylen för länge och ja nej jag behöver väl inte fortsätta) och att lunchen man åt ute var så värdelös i dag att matlåda faktiskt är mycket mycket bättre?

Då. Så smällde det till i köket och blev riktigt bra. Fråga mig inte hur eller varför.
 
En fiskgryta som först inte verkade mycket för världen
Till 3-4 portioner behövs:
3 msk olivolja
1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor
1 klyfta rotselleri
1 stor morot
1 msk senap av valfri sort
I burk hela skalade tomater
Ca 3 dl vatten
1 skvätt vitt vin (kan ev bytas ut mot citron, vinäger etc)
Örtsalt
Svartpeppar
1 paket fryst torsk

Haricots verts
Majs, quinoa, bröd eller vad man är sugen på

Avrunnen yoghurt eller crème fraîche

Gör såhär: Hetta upp oljan i en stor kastrull. Skölj och strimla purjolöken, hacka vitlöken och fräs dem tills de tar lite färg. Skala och skär rotfrukterna i fina bitar. Häll ner dem. Fräs lite till. På med en skvätt vin, senap, salt och peppar. Koka ihop litegrann. Tillsätt tomaterna och koka under lock tills såsen blivit lite simmig och grönsakerna har lite stuns kvar.


Om man, som jag var lycklig att ha, har stora, fina sydamerikanska majskolvar hemma så är det läge att börja koka dem nu. Lägg i några haricots verts när majsen är nästan färdigkokt.



När såsen börjar se ut såhär, skär fisken i bitar och lägg ner dem i grytan. Passa noga! Överkörd fisk är inte kul. När du tänker att den ska sjuda en stund till, ta  bort kastrullen från värmen. Det är som med pasta - fisken går vidare, tillagas en stund till. Grönsakerna likaså. 
Sista tipset - värm skålar i tallrikar lite innan servering med varmt vatten eller i micron. Låter lite skitnödigt på en vardagskväll men det är faktiskt värt det - trevligt att äta långsamt utan att maten kallnar direkt.



Lägg alltså lite haricots verts i botten på tallriken och toppa med finstrimlad purjolök. Och lite yoghurt eller crème fraîche om man vill. Och det vill man. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar