08 maj 2011

Hommage à Öland eller Att åka tillbaka till sitt gamla liv del 1

Ja vi börjar väl där, med påsken. Det var ju ett tag sedan, men vilken påsk det blev. Nu blir det bildkavalkad.
Josefin, som styr med järnhand från kallköksluckan i vanliga fall styr också över frukostserveringen hemma.. Det här var förmodligen årets bästa frukost. Smoothies, äggröra, malaysiskt kaffe och allt annat extra allt. Tack tack Josefine.
..Och här är en av hennes hemligheter. Råsaftcentrifugen, en köksapparat du inte visste att du behövde. Jag vet inte om det är något med ölänningar och råsaftcentrifuger - jag har stött på den tidigare på ön i det mest oväntade av sammanhang - men det är en fantastisk, underskattad maskin som är värd allt diskbesvär efteråt. Med den kan man åstadkomma drycker som får till och med mig att tro att det är fullt möjligt att leva utan både kaffe och alkohol.
Nåväl, dags att gå till jobbet. Påskpyntat och fint och så röda mattan förstås.
Josefin i full koncentration.
Anissotad lax, färsk sparris och ett förlorat vaktelägg. Inte så dumt kan tänka.
Jenny, Sofie och alla små bröden.

När Karin och Jens är såhär fokuserade håller man sig på armlängds avstånd.

Lite kryddanka, lite betor och lite svartrot på det.
Jenny i full fart.
När Frida, nyligen klar med första halvan av sin sommelierutbildning, får välja blir det bara fina viner.
Jens, mangolden och pilgrimsmusslorna.

Så var det dags för dessert! En liten raffinerad yoghurt- och getostpudding med chokladmousse, mango och glass med havtorn, mango och passionsfrukt. Kan tänka mig att det inte gjorde precis ont att äta den.

I närbild.

På andra sidan luckan - står jag!
När veckostädningen är gjord bjuds det på korv. Yeah well säger ni, men detta är, i särklass, världens godaste korv.  
Såhär dags på kvällen äter alla korv med stor koncentration.
..ja förutom servisen som har lite kvar att göra.
...men till sist så får man ju också äta. Inte den mest estetiska av bilder men som sagt, världens godaste korv tillsammans med senap och hemgjord leverpaté signerad Fransson själv var ett fint avslut på en mycket lyckad påskhelg. Så lyckad att chefen till och med bjöd servitriserna på öl. Det kommer ta ett tag innan en öl smakar så bra igen.

Sen blev det kväll och natt och morgon med allt vad det innebär. Om det var vackert på Öland annars? Klart det var.

Hann även med en snabb tur till Djupvik, min favoritoas på Öland där man till och med kan finna ro under den värsta av högsäsonger. Ett par mil norr om Borgholm hittar man denna lilla charmiga by med dess karga och lite badovänliga strand. Hur charmigt som helst.

Det är fortfarande lite öde och helt perfekt.

Små tappra tussilagos.

Också Borgholms hamn låg nästan alldeles öde.
På vägen hem tog jag en omväg över till östsidan för att klämma ur det sista av Öland den här gången.
Karin och jag efter ännu en höjdarkväll i somras. Det känns redan nu, två veckor sen senast, som att jag kommer tillbaka snart igen - mycket för att påminna mig om vad verkligt god mat är men kanske allra mest för att ha roligt. Avslutar med ett radiotips för alla er som inte riktigt vet vad ni ska äta till middag ikväll. Kan särskilt rekommendera att lyssna från 48:00 och framåt en bit.

2 kommentarer:

  1. Josefin Magnusson8 maj 2011 23:52

    Hej!
    Fint du fick till det där! Superbt utvalda ord som vanligt! Kram

    SvaraRadera
  2. Nice ! informative post. Through this post i can see the Hotell Borgholm kitchen again. Jens, Josephine, Karin franssion And other looks good in pics. :-)

    SvaraRadera