07 februari 2012

Äntligen tillbaka! Middag för typ 30 kr del 3

Anledningarna kan vara lite olika. Antingen går du på Bondens Marknad och köper ett kilo purjolök eftersom det kostade lika mycket som ett halvt som du hade tänkt köpa (och de såg ju så fina ut). Eller så cyklar du med din ryggsäck i 25 minusgrader i en mellanstor stad i Norrland och handlar mer än du tänkt och alla grönsaker är dyra och från ett växthus i Holland -.alla utom purjolöken. Men du handlar ändå oplanerat mycket andra saker än du tänkt så att purjolöken får inte riktigt plats i väskan utan sticker upp lite. Så purjolöken fryser och slaknar direkt och blir ännu lite osexigare än den var från första stund.

Du har också en slatt vitt vin i kylen från för fjorton dagar sedan och ett paket vispgrädde eftersom det inte blev några semlor i helgen som du lite hade tänkt eftersom du ärligt talat var lite för b*kf*ull för att göra dem. Hur som helst - du måste laga något på all den här jädra purjolöken. Och då lagar du det här:

Världens enklaste och godaste purjolökssoppa
Till 2-3 portioner behövs:
1 stor purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
vatten
örtsalt
1 sked fransk senap
ev en skvätt vitt torrt vin
en skvätt vispgrädde

tärnad rökt bog eller kallrökt lax
bröd

Gör såhär: Skär all lök i bitar och svetta dem i smör i en kastrull. Täck med vatten och låt det koka upp. Tillsätt fransk senap, ev lite vin och salt. Koka mjukt. Mixa, tillsätt grädde och ev lite mer vatten och ge det ett snabbt uppkok igen. Toppa med fint hackad rökt bog eller lax. Klart. 1 kommentar:

  1. Soppa är ju bland det bästa! Och budgetsoppa, ja tack:-)

    Sv: har tyvärr ingen källa, det är sånt man ofta hör när svensk kokboksutgivning diskuteras i media...

    Önskar dig fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera