05 juni 2012

Ett nästan episkt recept

Man får sällan exakta, eller alls, vettiga svar med mått och liknande, av kockar om hur man lagar en rätt. Jag är helt skyldig själv, jag mäter sällan och kan inte följa recept. I bästa fall får man en lapp skriven så slarvigt att det är omöjligt att se (har själv gjort), ibland får man en teckning fri att tolka (har också själv gjort). Men ibland har man tur och recepten man får tar sig en alldeles unik form, nästan som en berättelse. 

Min bror, civilingenjör och bosatt i Madrid sedan några år, är en riktig hejare på att göra tortilla de patata, en rätt som faktiskt gör succé på så gott som alla mindre och större kalas (nej, det här är inte Buffé du läser nu, även om du tror det!). Inte heller dum dagen efter.. Jag ska testa på journalisterna på examensfesten på fredag. 

Tortilla de patata
"Jaha, du ska göra taapas. Lägg märke till stavningen och det östgötska uttalet med betoning på a:et (det i första stavelesen alltså). Man brukar göra så här: ett ägg till varje potatis, låt oss säga medelstor potatis och vräk sedan i ett extra ägg (momsen) också så blir det bra. Två lök behöver du kanske inte men åtminstone en hyfsat stor. Vitlök kan du ju ta, men jag skulle nog rekommendera dig att låta bli. Blir godare utan vitlök, tycker jag. Se till att oljan täcker potatisen när du steker den (går ju bra att blanda oliv och någon billigare olja). Men du kan ju hälla bort en ganska stor del av oljan efter att du kastat ner den stekta potatisen i äggsmeten annars blir det nästan för flottigt. Du/ni får ju visserligen en fin och glänsande hy och slipper använda hudkräm några dagar efteråt, men det är godare med lite mer än lagom mycket fett så att säga. Dock inte mycket mer. Och glöm inte att salta ordentligt. Saltar du för lite tar den där lite söta löksmaken över, och det vill man inte. Den ska vara balanserad med en lagom sälta. (skrev jag det där???!!!). Nåja, nu ska jag ta mig en titt på några modifikationer till Airbus A380. Lycka till med taaapasen."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar