11 maj 2011

Hymlar man inte så kommer man undan

Ni har sett den. Ni har tänkt hmm, ska jag köpa den? Läs recensionen först:

Det räcker alltså inte. Det räcker inte med en skådespelarkarriär, TV-program, kokböcker, ölglas, en klädkollektion och att finnas som docka. Nu när han närmar sig slutet av den andra livsperioden bara måste Per Morberg sjösätta det här magasinet också, filosoferar han i ledaren.
Kort skulle man kunna beskriva det som en exakt hundra sidor tjock livsnjutarmanual om jakt, mat, stil och kultur, det vill säga allt som Morberg själv tycker om. Och om man inte hymlar med sina svagheter – såsom fåfänga – visar det sig snart att man kommer man undan med mycket inom dessa ramar. Inte minst med att själv pryda omslaget.
Morberg gör förstås inte hela jobbet själv. Med sig har han sin fru, flertalet namnkunniga skribenter, fotografer och en layoutavdelning som måste tycka att det är kul på jobbet. Att innehållsförteckningen är formgivet som ett kikarsikte sätter ribban. Rubriksättningen som sedan följer, med aliterationer och mer eller mindre medvetna ordvitsar (”tänk så mycket arbete det ligger bakom en jakt av den här kalibern”) är rakt igenom charmerande.
Visst ges läsaren inblick i klädkodens avsevärda betydelse (knickers!) under en fågeljakt och visst kunde de glassiga annonssidorna lika gärna ha kunnat sitta i miljonärsstidningen Connoisseur, men den som förväntat sig ett renodlat tweedgubbigt livsstilsmagasin får tänka om. Här kan man till exempel även läsa om en hummerlangares tillhåll och nog vattnas det i munnen över recepten på en trerätters med björksav som huvudingrediens.
Just när Magasin Morbergs första del börjar kännas som trivial, läsmässig bukfylla kommer artiklarna med karaktär och substans. Matskribenten Dag Hermelins kåseri om den närodlade matens villkor idag är mycket bra, liksom reportaget om helgbönder i New York.
89 kronor bränner säkert inte till lika mycket i plånboken hos målgruppen som hos undertecknad, så för det finns ingen större anledning till att vara orolig. Frågan är snarare hur länge Per Morbergs intressen och image räcker till för att fylla ett magasin fyra gånger per år och som ingen ännu sett i en Vad blir det för mat-repris.
I väntan på nästa utgåva, då Morberg lagar het mat på oljefat i Karibien, kanske just du hittar det här numret på en herrgårdstoalett med klinkers och golvvärme nära dig. Ta dig tid att bläddra lite i den då, det är det helt klart värt.
                                                                                                                                           HELENA JANSON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar